زمان تعویض سنسور اکسیژن
زمان تعویض سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن چه میباشد و چه نقشی دارد؟
زمان تعویض سنسور اکسیژن در لوازم یدکی هیوندای برابر اکسیژن به انرژی را محاسبه میکند و آن را به ECU اتومبیل منتقل میکند. در عمل نقص سنسور اکسیژن به وجود آوردن نقص در برابر مصرف سوخت، پایین آمدن شتاب، افزایش آلایندگی و کارکرد ناقص میباشد
سنسور اکسیژن چیست و کجاست؟
زمان تعویض سنسور اکسیژن قطعهای کوچک و الکترونیکی میباشد که در بعضی از اتوموبیل ها در اول لوله اگزور و در بعضی دیگر بر منیفولد دود و یا جاهای دیگر نصب میگردد.
لزوم به توضیح میباشد که در بعضی از اتوموبیل ها سنسور اکسیژن است و بعضی دیگر تعداد بالاتری از این سنور وجود دارد. این مطلب به نمونه اتوموبیل ارتباط دارد
اتوموبیل های دارای 2 سنسور اکسیژن، یک سنسور در قسمت ورودی مخزن کاتالیست دارند و سنسور دیگری در بخش خروجی آن وصل میگردد. طبیعی میباشد در این اتوموبیل ها مقدار آلایAzندگی به فرمی بهینهتر مصرف میگردد. (مخزن کاتالیست نقش پاک سازی گازهای سمی اتوموبیل و در عمل کم شدن آلایندگی هوا را بردوش دارد. به این شکل که گازهای هیدروکربن را به دو مولکول آب و دی اکسید کربن تغییر داده و اکسید ازت را نیز به ازت تبدیل میکند.)
زمان تعویض سنسور اکسیژن عهده دار رصد دائمی مخلوط سوخت میباشد. به طوری که در برابر هوا و سوخت در تناسب درستی ندارد، احتراق به درستی صورت نمیگیرد. به این شکل اضافه بر ازدیاد مصرف بنزین، مقدار آلایندگی اتوموبیل نیز زیاد میشود. کامپیوتر اتوموبیل، در شرایط آب و هوایی و مقدار درجه حرارت گوناگون، در برابر هوا به سوخت را معین میکند و سنسور اکسیژن میبایست این عمل را نظم دهد.
علائم خرابی سنسور اکسیژن چیست؟
ناسازگاری مقدار اکسیژنی که درون لوله اگزوز و هوای بیرون وجود دارد، ولتاژی در سنسور اکسیژن به وجود می آورد. این ولتاژ به ECU اتوموبیل انتقال میابد و ECU یا همان کامپیوتر به این فرم توازن مخلوط سوخت و هوا را محافظت میکند.
علائم خرابی سنسور اکسیژن
۱- روشن شدن چراغ چک
یکی از معمولی ترین راه های برای فهمیدن نقص زمان تعویض سنسور اکسیژن روشها، روشن شدن چراغ چک آن میباشد. از این روش میباشد که همواره سفارش میشود تا در برابر به چراغهای پشت آمپر دقت لازم صورت گیرد.
۲- بوی نامطبوع سوخت از اگزوز
نشانه بعدی خرابی زمان تعویض سنسور اکسیژن احتیاج به کمی توجه و حس بویایی قوی دارد . به طوری که احساس کردید بوی دود بیرون رفته از اگزوز فرق داشته و شباهت به بوی سوختن بنزین خام دارد، باید به نقص سنسور اکسیژن احتمال دهید.
۳- بالا رفتن مصرف سوخت
وقتی که زمان تعویض سنسور اکسیژن نقص داشته باشد، آگاه خواهید شد که میزان مصرف سوخت زیاد شده است. (باز این مطلب نیز صد در صد قابل اعتمادنیست. به این دلیل که بعضی وقت های عوض شدن مدل رانندگی میتواند مقدار مصرف سوخت را بالا ببرد )
۴- بالا رفتن میزان آلایندگی
افزایش مقدار آلایندگی موضوعی میباشد که احتمالا بتوانید از چگونگی خارج شدن دود از اگزوز اتوموبیل آگاه شوید . اما از آن درستی آزمایش های آلایندگی اتوموبیل میباشند، که با این عمل قول نشدن خودروی شما در آنها؛ حدس نقص سنسور اکسیژن داده میشود.
نکته: نقص داشتن زمان تعویض سنسور اکسیژن حتما سبب رد شدن اتوموبیل شما در آزمایش مراکز معاینه فنی خواهد شد.
۵- ریپ زدن خودرو در سربالاییها
وقتی که زمان تعویض سنسور اکسیژن دچار نقص شده است و کارکرد خود را خوب انجام ندهد، همواره اتوموبیل در سربالاییها بدون قدرت بالا رفته و یا ریپ میزند. به صورت کامل نقص سنسور اکسیژن سبب کاهش قدرت و بیشتابی اتوموبیل خواهد گردید. اما هیچکدام یک از این نشانه های فوق قابل اطمینان نمیباشند که برای مطمئن شدن از سالم سنسور اکسیژن، فقط به آنها اتکا کنیم. به همین علت نیاز میباشد که میبایست در سرویسهای دورهای، این سنسور را تست کرده و در به صورتی ببینیم هر نقصی از آن را برطرف کرده یا سنسور را عوض کنیم
چرا سنسور اکسیژن خراب میشود؟
۱- سوخت با کیفیت پایین
از آن جا که که زمان تعویض سنسور اکسیژن در برابر با سوخت رابطه مستقیم دارد، نرمال میباشد که پایین بودن کیفیت بنزین ورودی به اتوموبیل، بر زمان عمر آن اثر بسزایی دارد. انرژی های دارای اکتان کم، از زمان عمر سنسور اکسیژن کم میکند. (بهره مندی از بنزین سوپر میتواند بسیار مفید باشد.)
۲- معیوب بودن شمعها
عیب داشتن شمعها نیز دلیل دیگری میباشد که به نقص سنسور اکسیژن منتهی میشود. شمعهای دارای مشکل، احتراق ناقص را به وجود می آورد و احتراق ناقص و دودهایی که بر اثر، کارکرد سنسور اکسیژن را مشکل ساز میکند
۳- هر گونه ضربه
ضرب های وارد شده ، مثل ضربههایی که در برخورد ها صورت میگیرد ، به آسانی میتوانند سبب نقص زمان تعویض سنسور اکسیژن شود. برای این که زمان تعویض سنسور اکسیژن، ماهیت الکتریکی داشته و در برابر ضربه های وارده ایمنی مناسب را ندارد.
زمان تعویض سنسور اکسیژن
برای مطلع شدن از درستی سنسور یا خرابی سنسور اکسیژن اتوموبیل باید از یک مکانیک کارآزموده بهره گیرید . اما در غیر این منوال بر حسب کیلومتر، این سنسور را عوض کنید. در دفترچه هر اتوموبیل، وقت مناسب عوض کردن سنسور اکسیژن آورده شده است. اما به طور متوط این وقت هر ۱۵۰ هزار تا ۱۶۰ هزار کیلومتر در نظر میگیرند.
زمان تعویض سنسور اکسیژن
با این همه، با وجود کیفیت پایین قطعه های به عمل گرفته شده در اتوموبیل های امروزی (به ویژه خودروهای داخلی)، سفارش میشود که زودتر از اینها نسبت به عوض کردن سنسور اکسیژن اتوموبیل خود خود اقدام کنید
وقتی که برای عوض کردن سنسور اکسیژن اقدام میکنید، به هیچ عنوان به سراغ سنسورهای ارزان قیمت و تقلبی در بازار نروید. اگرچه این سنسورها به وفور در بازار قطعات پیدا میشود، اما کمتر گمان میشود که کارکرد درست و دقیقی از آن ها بهره مند شوید. با به کار گرفتن این گونه سنسورهایی، ریسکهای بالاتری به وجود آورده و معمولا هزینههای گزافی را در آینده برای خود خواهید گذاشت . شما میتوانید قطعات اورجینال مورد نظر خود را از ملت یدک تهیه کنید
فرسوده شدن سنسور اکسیژن :
زمانی که زمان تعویض سنسور اکسیژن در پایان عمر خود میباشد ، واکنش آن در برابر دگرگونی های مخلوط انرژی مثل قدیم با سرعت عمل نخواهد کرد. به عقب انداختن وقتی سنسور برای فرستادن سیگنال به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) بالا میروند و سنسور به آرامی کار میکند که این عمل از نزدیک شدن مخلوط سوخت و هوای موتور به حول بالانس مانع خواهد شد. اگر موتور روغن سوزی داشته و یا مایع خنک کننده به درون موتور چکه کند ، ممکن میباشد که باعث آلوده شدن المنت سنسور و پس از آن نقص سنسور وجود دارد. در قدیم نزدیک که بنزین سرب دار مورد بهره گیری بود ، سرب موجود در بنزین پس از طی کمتر از 1000 کیلومتر ، سبب نقص سنسور می شد
به این علت که زمان تعویض سنسور اکسیژن در برابر اکسیژن موجود در اگزوز عکس العمل نشان می دهد و نه در برابر به انرژی موجود در آن. هر عیبی در موتور اتوموبیل که به هوای محترق شده اجازه میدهد تا میان سیلندرها عوض شود ، سبب میگردد سنسور اکسیژن به غلط مخلوط سوخت را آبکی نشان دهد. جرقه نزدن شمع ، چکه کردن سوپاپ دود و یا حتی نشتی در قسمت واشر مانیفولد دود از جمله دلیل هایی است که سبب کم شدن مقدار اکسیژن در مجموعه اگزوز میگردد. این علت برای سنسور سبب نقص نمیگردد ، اما باعث عملکرد موتور با سوخت غنی شده که پیامد آن بالا رفتن مقدار آلاینده ها و فاصله گرفتن از مصرف اقتصادی سوخت میباشد.
داغ شدن سنسور اکسیژن :
بد نیست آگاه باشید که یک زمان تعویض سنسور اکسیژن وقتی سیگنال ولتاژ می سازد که با دمایی در حدود 617 تا 662 درجه فارنهایت ، گرم شود. چنانچه سنسور با دمای اگزوز گرم شود ، چند دقیقه زمان میبرد تا به دمای عملکرد خود برسد. به همین علت بیشتر سنسورهای اکسیژن در اتوموبیل های نوین به وسیله مدار گرم کن الکتریکی که در داخل سنسور است ، به سرعت به درجه حرارت مورد نیاز میرسد. این مدل سنسور ها همواره سه یا چهار سیمه میباشند. نیاز به توضیح میباشد که سنسور های اکسیژن که گرم کن ندارند یک یا دو سیمه است
اگر مدار گرم کن دچار نقص شود ، در کارکرد سنسور اکسیژن آسیب به وجود نمی آورد ، اضافه بر این سنسور مثل گذشته به وسیله حرارت اگزوز گرم می شود ؛ اما فرم گیری مجموعه حلقه بسته با تعلل همراه میگردد که این عمل امکان دارد سبب تایید نشدن اتوموبیل در آزمایش آلاینده گردد .
بررسی و بازدید سنسور اکسیژن :
سنسور اکسیژن را می توان با راه های گوناگون نقص گیری کرد که این خود نیاز به داشتن وسایل به خصوص دارد . برای پیدا کردن کدهای خطا در خودروهای جدید یک دستگاه اسکن یا کد خوان مورد احتیاج است ؛ ولی در اتوموبیل قدیمی تر از یک نمایشگر کد دستی بهره گیری شده است. اگر فکر می کنید سنسور اکسیژن دچار نقص گردیده است ، می توان با بهره مندی از دستگاه اسکن ، ولت متر یا اسیلوسکوپ دیجیتال ولتاژ خروجی و عکس العمل سنسور را معین کرد. اگر رسیدگی های نقص یا کند شدن سنسور اکسیژن را انجام دهید ، عوض کردن سنسور ، تنها راه ممکن است. هیچ روشی برای تمیز یا تعمیر کردن سنسور اکسیژن وجود ندارد.
نکته : تعویض سنسور اکسیژن جدیدی که جای سنسور قدیمی می شود ، باید به صورت کامل با آن یکسان باشد( دارای گرم کن یا فاقد گرم کن ) . همچنین خصوصیت کارکرد و برق مناسب مساوی داشته باشند. وصل کردن یک سنسور اکسیژن گوناگون در برابر با سنسور اورجینال در عملکرد موتور اثر میگذارد و ممکن است مدار کنترل گرم کن که در درون ECU موتور قرار دارد ، سبب نقش شود.